top of page

BAKGRUND RÖRELSEGLÄDJE

Att boken Rörelseglädje finns till har jag att tacka en kär gammal vän och kollega för. Hon var en otroligt engagerad kollega och full av entusiasm. Däremot var idrott och hälsa inte hennes favoritämne att undervisa i och därför bad hon om mina planeringar i ämnet. För hennes skull gjorde jag dem ambitiösa och tydliga med materiallista, förberedelser, instruktioner, tips, varianter och ibland även en bild.

   Till sist fyllde de här bladen en hel pärm och de första tankarna på att sammanställa allt till en bok dök upp. Projektet tog form i huvudet men det dröjde ytterligare något år innan jag tog beslutet att faktiskt genomföra det. Jag valde att genomföra projektet på egen hand och tackade denna gång nej till ett par läromedelsförlag, bland annat Natur och kultur. Med två små barn hemma arbetades det under sen kväll och tidig natt på en gammal HP-dator som knappt orkade starta upp InDesign vilket var programmet som hela boken byggdes i. Från start till mål tog projektet cirka fyra år.

   Tonen från de ursprungliga arbetsbladen lever kvar i Rörelseglädje. Målet under resans gång var en bok som skulle inspirera och underlätta, vara enkel och tydlig att förstå samt till bredden fylld med aktiviteter, övningar och tips. Men hur många böcker skulle jag trycka? Att sälja en bok i veckan lät rimligt och för att täcka det första året lät jag därför trycka upp 50 exemplar hos ett lokalt tryckeri. Den första månaden såldes dock över 200 exemplar och tryckeriet tog glatt emot min tilläggsbeställning.

   Att Rörelseglädje skulle göra sådan succé var en glad överraskning och vetskapen om att den inspirerar kollegor och studenter runt om i landet och samtidigt underlättar deras arbete känns fantastiskt. Det som började med att jag satte ben på en enkel tanke har nu sålt i över 3000 exemplar. Ganska snart efter utgivningen hörde även det danska förlaget Gyldendal talas om Rörelseglädje och ville göra en dansk utgåva av boken. Det resulterade i att Rörelseglädje översattes till danska och den fick namnet Idræt, Leg & Bevægelse.

   Att öka elevernas rörelseglädje och skapa ett positivt förhållningssätt till rörelse och motion hos dem är en viktig uppgift. Framgången i detta arbete kan vara avgörande för om de i framtiden kommer att vara fysiskt aktiva eller inte, något som kan påverka hela deras framtida hälsotillstånd och välbefinnande.

//Jimmy

bottom of page